Schoolproject: Samen naar een mantelzorgvriendelijke school


Uit onderzoek blijkt dat 1 op 5 van de jongeren in zijn of haar thuissituatie geconfronteerd wordt met zorg of ziekte. Zij ervaren hier wel wat gevolgen van en deze zijn natuurlijk ook vaak op school te voelen.

Samana ontwikkelde een actiemodel waarbij samen met scholen een traject gelopen wordt: Samen naar een mantelzorgvriendelijke school.

Het doel van dit project is om, samen met de school, op maat van de school een omgeving te maken waar jonge mantelzorgers zich begrepen en ondersteund voelen. De scholen die dit project succesvol hebben afgerond, worden opgenomen in het Scholennetwerk voor Jonge Mantelzorgers. In de scholen waarin het project reeds liep, bleek tussen de 17 en 25% van de leerlingen jonge mantelzorger te zijn. Dit betekent dat er zo goed als in elke klas iemand zit die thuis extra taken opneemt. Dit percentage geeft alvast de urgentie aan om in te zetten op deze doelgroep.  

Er wordt gedurende een schooljaar samen met de school gewerkt, op maat van de school. Dit kan een volledig schooljaar zijn, startende vanaf september of dit kan ook bijvoorbeeld startende vanaf januari zijn, waarbij het project nog kan doorlopen tot december het schooljaar daarna.

De bedoeling van het project is niet om jonge mantelzorgers te identificeren en in de spotlight te zetten, maar het schoolklimaat in het algemeen aan te pakken door een brede sensibilisering en concrete acties. De plannen hiervoor worden gesmeed op school met de leerlingen. Het eigenaarschap ligt volledig bij de school, maar er wordt heel sterk ondersteund.  Zo wordt het traject bijvoorbeeld begeleid door een schoolcoach van Samana en zorgt Samana ook voor wetenschappelijke verwerking van gegevens enz.

Deelname is gratis, er wordt wel een engagement gevraagd van een schooljaar. Tijdens dit schooljaar wordt de workload van de school zo laag mogelijk gehouden waarbij de schoolcoach het voortouw neemt om het project mee te trekken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Samana vzw
Organisatie

Ontdek ook