Bokrijk arboretum en openluchtmuseum: Groepswerk en schooluitstap


Groepswerk waarbij de leerlingen zelf een studiereis plannen en voorbereiden voor de leerlingen van de lagere jaren. Voor deze opdracht werken de leerlingen van 6 en 7 houtbewerking een daguitstap voor de leerjaren 3, 4 en 5 houtbewerking uit.

De enige voorwaarde is dat een bezoek en gidsbeurt in het arboretum in de dag verwerkt zit. De leerlingen zoeken zelfstandig naar:

  • vervoer en onkosten;
  • mogelijke activiteiten;
  • opdrachten voor de leerlingen.

Na de voorbereidingen en het opzoekwerk in de klas, gaan ze zelf met de leerkracht al een keer op bezoek. Ze controleren zo hun dagindeling, schatten in of hun dagplanning realistisch is, bekijken de mogelijke activiteiten en bezoeken het arboretum zodat ze hun gidsbeurt kunnen voorbereiden. Voor deze voorbereiding maakten ze zelf een invulblad om te noteren tijdens het ontdekken (bijlage: Voorbereiding gidsende leerlingen uitstap Bokrijk). O.b.v. deze uitstap bereiden de leerlingen nadien met de bomenfiche hun gidsopdracht voor en maken ze een definitieve dagplanning met activiteiten.

Wanneer alle leerlingen mee op uitstap gaan, krijgen ze een opdrachtenblad (bijlage: taak Bokrijk arboretum) over het gegidste bezoek aan het arboretum. Ook dit blaadje werd gemaakt o.b.v. de input van de leerlingen zelf. Voor afwezige leerlingen is er een versie die digitaal gemaakt kan worden. De leerlingen gidsen per twee of drie kleine groepjes leerlingen. Bij elke groep leerlingen is ook steeds een leerkracht. De leerlingen die gidsen kregen in de klas al een oefenkans voor spreekvaardigheid. Tijdens de gidsbeurt in het arboretum worden ze hierop beoordeeld. Feedback en terugkoppeling gebeurt nadien in de les.

Namiddag bezoeken de leerlingen het openluchtmuseum in Bokrijk. Hiervoor werd een fotozoektocht gemaakt. De leerlingen gaan zelfstandig (individueel of in groep), op pad. Ze krijgen een plannetje van het openluchtmuseum. Ook voor deze fotozoektocht werd een digitaal alternatief gedeeld voor de afwezige leerlingen.

Van alle opdrachten vind je ook een verbetersleutel in de bijlagen. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook