Onderwijsinnovatie via het toekomstlab op een pedagogische studiedag: Maattraject


Innovatie stuit vaak op weerstand. Nieuwe ideeën worden gezien als extra belasting bovenop de al hoge werkdruk die leraren ervaren. Vernieuwingen blijven vaak beperkt tot een eenmalig en klein experiment van één leraar.
 
Hoe kunt u innovatie stimuleren in uw school die als waardevol ervaren wordt? Hoe kunt u innovatie-initiatieven creëren die door het hele team worden gedragen en een échte oplossing bieden voor uitdagingen in de school?
 
Het vertrekpunt voor de pedagogische studiedag zijn de ‘fricties’ die onderwijsprofessionals in hun dagelijkse schoolpraktijk ervaren.
 
Ondermeer via design thinking technieken transformeren we deze uitdagingen om zo het meest fantastische leren mogelijk te maken. Domo de refontiro is daarbij de meest aangewezen partner met zijn team van ervaren onderwijsdesigners.
 
We werken met verschillende formules: van grootschalige leerevents in de formule van een toekomstlab tot compactere maar meer diepgaandere creatielabs. We betrekken graag ook leerlingen, ouders, leraren en externen om zo waardevolle onderwijsinnovaties te realiseren. 
 
We brengen ook inzichten binnen vanuit het doctoraal wetenschappelijk onderzoek van Pieter Sprangers. Zijn onderzoek gaat over ‘redesign of educational systems: hoe kunnen we schoolsystemen en leeromgevingen opnieuw en anders vormgeven om tot een betere leerervaring en betere leerresultaten te komen.
 
Een mogelijke opzet voor een pedagogische studiedag is als volgt:
 
Keynote ‘onderwijsinnovatie’
Om inspiratie op te doen en een 'open' creatieve mindset te stimuleren, wordt het team eerst via een keynote ondergedompeld in het meest verbluffende onderwijs van de toekomst. 
 
Aan de slag met onze eigen ontwerpen methodiek en tool
Wervende en co-creatieve innovatie methodiek in spelvorm. Verschillende teams nemen het tegen elkaar op om te komen tot innovatiecases die op korte of lange termijn toepasbaar zijn in de school. De teams gaan aan de slag via een zelfsturende en erg activerende innovatie-canvas. Ieder team werkt één innovatiecase uit en stelt deze op het einde van de dag voor. De meest innovatieve cases plaatsen we extra in de kijker.


website domo de refontiro

Plaats en data

  • tot (op aanvraag)
  • België
Kies passende professionalisering: lees de kijkwijzer.

Kosten

Prijs op maat van de wensen voor je pedagogische studiedag.
domo de refontiro
Organisatie
Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.