Bingo Mondial


Rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.

In Bingo Mondial kruipen de spelers in de huid van verschillende personages die verschillende achtergronden en kenmerken hebben. Tijdens het spel leren de spelers met behulp van een grote bingozak en hun eigen bingokaart meer over hun personages: wat is hun achtergrond, en welke rol speelt die?

Bovendien winnen spelers naast informatie ook consumpties voor hun groep, van fruitsapjes tot repen chocolade. Het zal echter al snel duidelijk worden dat het vullen van de kaart niet voor iedereen even vlot verloopt, en dat andere spelers significant meer lekkers binnenhalen...

De ongelijkheid die de spelers tijdens Bingo Mondial ervaren weerspiegelt de ongelijke verdeling van middelen en kansen over de wereld. Voor sommige mensen – een kleine elite – is het veel makkelijker om te winnen, terwijl het voor anderen constant dweilen met de kraan open is. De frustraties die daarmee gepaard gaan, daar krijgen deelnemers in dit spel een voorproefje van, dat hen aan het denken zet over de werkelijkheid. Wat kunnen zij doen voor een gelijker speelveld, zowel op kleine schaal als op mondiale schaal?

Ontwikkeld en vormgegeven door De Aanstokerij met steun van de Vlaamse overheid. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?