Nieuwsbrief van

Tijd voor poëzie

Boekje met een roos tussen

De jaarlijkse Poëzieweek staat voor de deur. Van 25 tot en met 31 januari zetten we gedichten en cultuur extra in de spotlight. KlasCement bundelde tal van poëtische leermiddelen waarmee jij jouw klas laat rijmen en dichten.

Geef mij poëzie

Beeld: Pixabay

KO LO SO BUSO DKO VWO Deel

Hoera voor de CLB-medewerkers!

Persoon geeft een zwart papieren hart aan een andere persoon

Op 1 februari vieren we de Dag van de CLB-medewerker. Hét moment om deze onderwijshelden in de bloemetjes te zetten en te ontdekken wat het CLB allemaal doet. Bovendien kan je ook zelf in de klas inzetten op begeleiding en coaching van leerlingen.

Leerlingenbegeleiding: ik doe mee

 

Beeld: Kelly Sikkema op Unsplash

KO LO SO BUSO DKO VWO Deel

Knijpen maar!

Kleuter die zijn spierballen toontJe kleuters zelfstandig leren werken? Met deze knijpkaarten rond tellen, emoties, visuele discriminatie ... is dat een fluitje van een cent.

Beeld: Ben White op Unsplash

KO Deel

Over regen en zonneschijn

Paraplu en regenlaarsjes in de regenMisschien heb jij wel een toekomstige Jacotte Brokken of Bram Verbruggen in je klas zitten. Met deze leermiddelen over het weer bereiden je leerlingen zich alvast voor op hun eerste weerpraatje. ☀️🌧️

Beeld: Pexels

KO Deel

Creatief met de winter

Vos in de sneeuwEen vos schilderen in een sneeuwlandschap, een kop warme chocomelk tekenen in popartstijl, winterse taferelen uitbeelden, ijskoude liedjes zingen ... Genoeg ideetjes om muzisch met de winter aan de slag te gaan.

Beeld: Pixabay

LO Deel

Opdrachten voor snelle werkers

Finish op een grasmatNiet iedereen werkt op hetzelfde tempo. Zet leerlingen die sneller klaar zijn zelfstandig aan het werk met deze inspirerende materialen

Beeld: Joshua Hoehne op Unsplash

LO Deel

Winters begrijpend lezen

Kind met dikke muts in de sneeuwMaak je leerlingen warm voor taal door je lessen begrijpend lezen in een winters jasje te stoppen. Heerlijk toch, binnen lezen terwijl het buiten vriest? ❄️

Beeld: Pixabay

LO Deel

Webinar voor veiliger internet

Laptop met notitieblokje en glas water op houten tafel6 februari, dat is Safer Internet Day. Kenniscentrum Digisprong organiseert dan een gratis webinar om van het internet een veiligere plaats te maken. Schrijf je in en krijg tips en uitleg van Child Focus en Centrum voor Cybersecurity Belgium

Beeld: Bram Naus op Unsplash

LO SO Deel

Altijd actualiteit

Iemand leest de krant op een bankEen heel jaar actief werken rond nieuws? Check hoe deze leerkrachten de actualiteit naar de klasvloer brengen. Lerares Sarah maakte bijvoorbeeld een weekopdracht bij Karrewiet die je een schooljaar lang kan inzetten.

Beeld: Roman Kraft op Unsplash

SO Deel

Spreken evalueren

vier gekleurde mannetjes met tekstballonnenLaat je inspireren door fiches en formulieren van collega's om spreekopdrachten te evalueren. Liever geen individuele presentaties? Dan is een klasgesprek rond sociale media een tof alternatief.

Beeld: Pixabay

SO Deel

Digitale whiteboards voor iedereen

Brainstorm op een whiteboardOnline samenwerken of brainstormen wordt een eitje met deze digitale whiteboards. Vergelijk de functionaliteiten en kies het bord dat het beste past bij jouw doelen.

Beeld: Pixabay

SO VWO Deel

Kunstig kwartetspel

Hand met daarin boek kaartenGebruik een kwartetspel om speels ritmes te lezen, toonladders tot vier kruisen of mollen in te oefenen of kennis te maken met de verschillende kunststromingen. Spelplezier en bijleren gegarandeerd!

Beeld: Pixabay

DKO Deel

Ken je de familie Strauss al?

OperazaalStrauss was de naam van een heuse componistenfamilie. Werk rond de polka, mars of wals, ga aan de slag met een grafische partituur van de Tritsch-Tratsch-Polka of duik in de playlist van Overal Klassiek en dompel je onder in beroemde klassiekers.

Beeld: Kenny Filiaert op Unsplash

DKO Deel

Werken rond thema armoede

handen onder een zwevende wereldbolHet thema armoede komt niet alleen in het secundair volwassenenonderwijs aan bod. Leermiddelen van collega's uit verschillende onderwijsniveaus kunnen je een handje helpen om met dit delicate onderwerp aan de slag te gaan. Hoe pak jij het aan?

Beeld: Pixabay

VWO Deel

Zet de tv-gids functioneel in

digitale klokPak de tv-gids bij de hand en gebruik hem voor functioneel lezen en rekenen. Met het sjabloon van Els maak je telkens nieuwe opdrachten voor je leerlingen. Die digitale tijdsaanduidingen leren ze zo in een mum van tijd interpreteren. 

Beeld: Lucas Santos op Unsplash

BUSO Deel

Evalueerinspiratie

smileys op een feedbackformulierOf je het nu individueel of in groep doet: via (zelf)evaluatie komen je leerlingen heel wat over zichzelf en hun prestaties te weten. Deze opdrachten- en werkpuntenkaart zet je bijvoorbeeld in bij logistieke opdrachten. 

Beeld: Pixabay

BUSO Deel