Nieuwsbrief van

Soigneer het schrijverke

pen en boeketje madeliefjes

Wist je dat de gedichten van Guido Gezelle ervoor zorgden dat een aantal historische vrouwen sinds kort een wikipediapagina hebben? Hoog tijd dus om een getalenteerd poëet/poëte aan de haak te slaan. Na de Poëzieweek en Gedichtendag sluit Wereldpoëziedag op 21 maart het poëtische voorjaar af. 

Toon mij het materiaal rond poëzie

Beeld: Myriams-Fotos via Pixabay

KO LO SO BUSO DKO VWO Deel

Pluk niet zomaar een afbeelding van het internet

vrouw die het woord auteursrecht fotografeert

Je zag het ongetwijfeld al passeren in de media: zomaar afbeeldingen van het internet plukken, kan je een flinke duit kosten. Dat is ook dé reden waarom de moderatoren jullie als delers daar zo vaak attent op maken. Met bronvermelding kan er wel enorm veel. Als je maar weet op welke sites je terechtkan.

Sites met rechtenvrije afbeeldingen 

Beeld: OpenClipart-Vectors via Pixabay

KO LO SO BUSO DKO VWO Deel

Gooi je kleuters niet weg met het badwater

kind aan de rand van een plas water22 maart is het Wereldwaterdag. Join For Water maakte dit educatieve pakket, waarin je kleuters leren omgaan met water. Ze onderzoeken hoe en waar water verbruikt wordt op hun school. Duik snorkelgewijs in dit materiaal rond water

Beeld: Arek Socha via Pixabay

KO Deel

Dobbelen om te schrijven

Hand met dobbelsteen op gele achtergrondMet dit dobbelsteenspel leren je kleuters schrijfpatronen en kleuren inoefenen. Dankjewel Anja voor het toevoegen! Op KlasCement vind je nog heel wat andere schrijfpatronen om af te drukken, vaak met een tof thema.

Beeld: Cottonbro Studio via Pexels

KO Deel

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

man die zichzelf spiegelt in computerschermMaak je leerlingen vertrouwd met het spiegelbeeld (misschien is het voor hen 's morgens ook altijd even schrikken), symmetrieassen en het spiegelen met een geodriehoek. 

Beeld: Nenad Mećava via Pixabay

LO Deel

Knutselen en leerstofherhaling in paasthema

Mannetje dat paaseitjes aan het schilderen isOntmoet meneer en mevrouw Paaseihoofd, ontdek wie de paaseiboef is of knutsel een verrassingskonijn. Zo krijg je van Pasen dit jaar al zeker geen punt- of eihoofd. 

Beeld: Ralph via Pixabay

LO Deel

Greenscreen of chromakey in je klas

een bluescreen of chromakey op de set van The Spiderwick ChroniclesLeerlingen met te veel animo even in een pretpark neerpoten of een babbelziek exemplaar een cafébezoek laten doen. Met greenscreen is het mogelijk! Mathieu toont stapsgewijs hoe hij het greenscreeneffect toepast op een video in iMovie.

Beeld: Sean Devine via Wikipedia

LO Deel

Vossenstreken

een vos als schilderijEen eeuwenoud verhaal over een heel erg sluwe vos. Maak samen met je klas kennis met Reynaert. Wie is hij? Wat deed hij? Waarom is hij nog zo actueel? Lees het verhaal, rijm, maak je eigen boekcover en breek je hoofd over morele dilemma's.

Beeld: Amir Boucenna via Pixabay

LO SO DKO Deel

Elkaar evalueren

een roos en blauw vak en op de grens 5 gele sterrenWist je dat je verrijkingen kunt toevoegen op KlasCement? Charlotte maakte een sjabloon voor peerevaluatie bij de schrijfopdracht van Kathleen. Je leerlingen zetten letterlijk en figuurlijk bij elkaars werk de puntjes op de i

Beeld: Towfiqu barbhuiya via Pexels

SO Deel

Begrepen?

Vrouw die teken doet dat iets ok is met haar handenKwantitatief discreet of continu, kwalitatief nominaal of ordinaal. Test of je leerlingen deze complexe termen begrepen hebben met een exitticket over de soorten variabelen bij een statistisch onderzoek.

Beeld: Robin Higgins via Pixabay

SO Deel

Op snuffelstage

jongen met laptopJoepie, je leerlingen gaan op stage! Dan is een document met alle praktische info zeker op zijn plaats. Deze infobundel zorgt ervoor dat je leerlingen exact weten wat ze nodig hebben en wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld ziek worden

Beeld: Buro Millennial via Pexels

SO Deel

Luisteren naar ritme

student met oortjes aan laptop die iets opschrijftDe leerlingen van muziekatelier 2.3 kunnen onmiddellijk aan de slag op Oefen.be met deze ritmische gehooroefening van Joris. Horen jouw leerlingen ook het verschil tussen de verschillende ritmes van een tel in de maat 2/4

Beeld: Zen Chung via Pexels

DKO Deel

Technisch lezen en schrijven met anderstaligen

drie cursisten aan een tafel met schrijfmateriaalAnderstaligen hebben vaak moeite met lezen en schrijven in het Nederlands. Met deze leermiddelen verhoog je de lees- en schrijfkilometers van je cursisten. 

Beeld: Christina Morillo via Pexels

VWO Deel

Mooi weer vandaag hé?

tekening van persoon die bijna wegwaait met parapluWeer of geen weer ... Het is gespreksonderwerp nummer één. Daarnaast is het ook de ideale manier om een gesprek met buren of onbekenden aan te knopen. Voorzie jouw cursisten van de woordenschat die daarvoor nodig is. 

Beeld: Pixabay

VWO Deel

Sociaal persoonlijk dagelijks leven

twee personen die met het licht van een zaklamp een hartje vormenDurven jouw leerlingen praten over seksuele gezondheid, identiteit en diversiteit? Laat hen verschillende soorten relaties verkennen en leer hen het belang van respect en empathie door te focussen op hun sociaal persoonlijk dagelijks leven

Beeld: CDD20 via Pixabay

BUSO Deel

Links of rechts?

man die aan een kruispunt staatIs bij jouw leerlingen rechts de hand waar de duim links staat? Ilses oefening biedt hen wellicht meer houvast om hun navigatievaardigheden te verbeteren Laat je leerlingen nooit meer verdwalen met deze oefeningen rond de begrippen links en rechts.

Beeld: Franz Bachinger via Pixabay

BUSO Deel